Ferie i Indien med ayurvedisk behandling

I marts måned var jeg i Sydindien i Kovalam, hvor jeg fik ayurvediske behandlinger dagligt. Det er et dejligt tidspunkt på året at komme af sted til sol og varme, det er lige dét, jeg trænger til på den årstid.

Og behandlingerne er også dejlige. Ayurveda er nok ikke så kendt herhjemme, så det er vel passende med en kort introduktion (læs mere om ayurvedaens historie og ayurvediske behandlinger nedenfor).

Jeg vælger rejsen som en ayurvedarejse og ikke en turistrejse. Der er mange indtryk i Indien, ikke mindst sanse og duftsindtryk, og behandlingerne kan også sætte sine spor og vække én både fysisk og psykisk (og heldigvis for det), så der er slet ikke behov for at fylde mere på. Tværtimod det handler meget om at lette sin ”rygsæk”.

Det er en rejse på ca. 14 timer inklusive stopover og flyskift i Doha (2 timer). Første del af rejsen var med en Boeing 787 Dreamliner, god service om bord. Rejsen fra Doha til Trivandrum var med et Airbus A321, under den flyvning er det mest oplagt at få lidt søvn. Jeg blev modtaget ved ankomst og transfer til hotel. Efter få timers søvn (tidsforskel 4,5 timer) starter dagen, jeg har valgt at have morgen og aftensmåltid på hotellet (vegetarisk mad). Klinikken ligger i umiddelbar tilknytning til hotellet, og inden min første behandling mødte jeg en ayurvedisk læge, som fulgte mig under hele opholdet og spurgte ind til, hvad jeg ønskede behandling for. Ønskerne er naturligvis meget individuelle, det kan være et ønske om foryngelse og healing til afgiftning (evt. efter et kemoforløb), genoptræning efter en operation eller et liv i frihed uden smerte.

Den ayuvediske behandling

Ayurveda er et gammelt, traditionelt sundhedssystem med rødder i Indien. Ayurveda baserer sig ikke på mirakler, men forsøger at bringe kroppen tilbage til en balance, hvorfra den kan begynde at helbrede sig selv. Der blev udarbejdet en slags vandrejournal, hvor daglige forandringer blev noteret summarisk.

Det første trin i min behandling er mødet med min terapeut. Jeg blev fulgt af den samme terapeut gennem hele behandlingsforløbet. Min terapeut gav dagligt massage forud for den ayurvediske behandling. Denne massage foretages med fødderne og varer 45–60 minutter. Terapeuten aflægger dagligt rapport til en læge, og de to koordinerede mine ayurvediske behandlinger. Terapeuten har to medhjælpere, som forestår den ayurvediske behandling, der følger lige efter massagen og også varer 45-60 minutter.

Efter et par dage havde jeg en samtale den ansvarlige læge. Jeg havde ifm. det indledende møde afleveret præcis information om min medicinske historie, og hvilke ønsker jeg havde til behandlingerne. Samtalen gav mulighed for at gå mere i dybden og få vejledning og feedback.

Man skal ikke forvente en længerevarende diskussion, for ayurveda har et andet perspektiv på, hvordan jeg bør opfattes. Inden for de første par terapeutiske sessioner blev min generelle kropslige tilstand vurderet i samråd med min terapeut. Dette er afgørende for, hvilken ayurvedisk behandling jeg skal have, og lægen vil korrigere og rette ind undervejs.

Jeg havde valgt en tilgang til hele forløbet, hvor jeg havde 100% tillid til den ayurvediske læge og terapeuterne samt de anbefalinger og forslag jeg modtog, og jeg valgte at følge alle anvisninger. Min tanke er, at hvis noget har fungeret i over 2000 år, så er det værd at lytte til og prøve. Og uanset hvad jeg oplevede undervejs – også forkølelse og hoste – blev det hurtigt kureret med lokal plantemedicin, så der er ingen grund til at medbringe kemisk fremstillet medicin. Så ja jeg gav min behandling en chance og valgte at følge den hele vejen.

I starten af forløbet følte jeg mig meget træt, udmattet og øm. Der bliver arbejdet med kroppen, så det er muligt, at der dukker uventede følelser op undervejs. Det er normalt og en del af healingprocessen, så det er blot at hilse det velkommen.

Det er oplagt at gå tidligt i seng og stå tidligt op, ikke mindst hvis man vælger yoga, det er ofte kl. 07 om morgenen og en meget fin start på dagen. Jeg lod det positive have overtaget og sagde ”pyt” til ting, der ellers kan bekymre og/eller irritere mig. Kig indad og bliv i healingsprocessen. Langt de fleste forlader klinikken i langt bedre form, fysisk såvel som mentalt og følelsesmæssigt, det var også tilfældet for mig.

Der ligger en dejlig strand og Det Indiske Ocean 2 minutters gang fra hotellet, det er for fristende. Den generelle anbefaling går på at opholde sig meget lidt i solen, der kan komme ubehag ved det, da solen er stærk. Så små doser er fornuftigt. Jeg har været afsted to gange, og har på intet tidspunkt haft ubehag eller gener pga. sol.

Ayurvedaens historie

Ayurveda i den medicinske forstand er blevet praktiseret i Indien i mere end 2.500 år, de første optegnelser er faktisk så gamle som 7.000 år, og er baseret på omfattende erfaringsmateriale, indsamlet og videregivet generation efter generation af de ayurvediske behandlere. Gamle medicinske optegnelser omtaler bl.a. måder at bedøve på og anvisninger på flere hundrede kirurgiske procedurer, alt sammen anvendt af ayurvediske læger og med stor succes. Den ayurvediske lægekunst har et holistisk udgangspunkt, hvor vores helbred og velfærd såvel fysisk som mentalt og følelsesmæssigt spiller en stor rolle – også i den enkelte behandling. Den indiske stat anerkendte i starten af 1970’erne officielt ayurveda og samtidigt åbnedes et stort antal statslige medicinske universiteter og hospitaler samt en autorisation af praktiserende ayurvediske læger. I dag er der ca. 1 mio. autoriserede læger i Indien, heraf er ca. 400.000 ayurvediske læger, og 1/3 af alle medicinske universiteter er ayurvediske. Der er ca. 2.000 statslige ayurvediske hospitaler, og de tilbyder behandlinger og lindring af alt fra gigt, psoriasis, afgiftninger (f.eks. efter et kemoforløb), visse former for lammelse og kronisk hovedpine. En ayurvedisk lægeuddannelse tager 6 år.

Ayurvedisk behandling

Hvorfor vælger jeg et ayurvedisk behandlingsforløb? Det gør jeg, fordi jeg sigter efter at balancere mig selv fysisk og mentalt, jeg ønsker at skabe en balance mellem de tre grundtyper (dosha), der findes indenfor ayurvedaen (Vata, Pitta og Kapha) – det er en slags opretning og forebyggende vedligehold.

Selve behandlingen er også afstemt med min specifikke dosha. Metoden til det er en særlig massageform, hvor jeg får massage af en terapeut, der udelukkende masserer med sine fødder og anvender urtebaserede olier, derudover består behandlingen af varme oliebade, pulvermassage, diæt, udrensning og planteekstrakter og urtepræparater. Behandlingerne er individuelle og tilrettes løbende i takt med forandringer i kroppen og processen. Ifølge de gamle forskrifter er et forløb på 42 dage, og bør som minimum være 14 dage. Ayurveda er fremragende til behandling af f.eks. muskelinfiltrationer, sene- og ledskader, sportsskader, ryg- og ledsmerter, skader efter arbejds- og trafikulykker, piskesmæld, og videre til behandling af stress, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, barnløshed, etc.. Egentligt er der ingen begrænsning, da det handler om at skabe balance i en krop, der er i ubalance.

Dosha: Vata, Pitta og Kapha

Som ovenfor nævnt er det ayurvediske system baseret på tre forskellige grundtyper eller dosha nemlig Vata, Pitta og Kapha (kan kombineres, så de bliver i alt syv typer). Disse styrer kroppens funktioner og bidrager til at forme det enkelte menneske, og hvert af disse principper repræsenterer et af livskraftens principper, uden at det dog kan oversættes direkte. Der sker en konstant påvirkning mellem de tre typer, intet er statisk, og denne vekselvirkning er medbestemmende til, hvor godt vores helbred er, og doshaerne forandres i takt med indre og ydre påvirkninger.

Overordnet er Vata og Kapha over for hinanden som mørke og lys, og Pitta er en slags formidler mellem Vata og Kapha. Meget af tiden er doshaerne i balance, hvis balancen forskubbes, resulterer det i sygdom. Vi vil typisk indeholde en andel af alle tre doshaer, en eller to vil være dominante, ”blandingsforholdet” vil være helt og aldeles individuelt, så samme sygdom vil blive behandlet vidt forskelligt afhængigt af den enkelte person og type.

Vores fysiske konstitution har vi med os fra fødslen, og vi kan ændre den mentale ved f.eks. meditation, åndedrætsøvelser, etc..