Ferie i Indien med ayurvedisk behandling

I marts måned var jeg i Sydindien i Kovalam, hvor jeg fik ayurvediske behandlinger dagligt. Det er et dejligt tidspunkt på året at komme af sted til sol og varme, det er lige dét, jeg trænger til på den årstid. Her får du en smagsprøve på min personlige rejsebeskrivelse. Og som kropsterapeut uddannet ved Body-sds synes jeg, det er ekstra spændende at dykke ned i denne gamle indiske behandlingsform.

Og behandlingerne er også dejlige. Ayurveda er nok ikke så kendt herhjemme, så det er vel passende med en kort introduktion (læs mere om ayurvedaens historie og ayurvediske behandlinger nedenfor og internettet er sprængfyldt med information om emnet).

Jeg valgte rejsen som en ayurvedarejse og ikke en turistrejse, hermed mener jeg en rejse i det indre mere end i det ydre. Der er mange indtryk i Indien, ikke mindst sanse og duftsindtryk, og behandlingerne kan også sætte sine spor og vække én både fysisk og psykisk (og heldigvis for det), så der er slet ikke behov for at fylde mere på. Tværtimod handler det meget om at lette sin ”rygsæk”. For mange mennesker fungerer det rigtigt fint som en solo rejse.

Det er en rejse på ca. 14 timer inklusive stopover og flyskift i Doha (2 timers transit). Første del af rejsen var med en Boeing 787 Dreamliner, god service om bord. Rejsen fra Doha til Trivandrum var med et Airbus A321, under den flyvning er det mest oplagt at få lidt søvn. Det er ikke sjældent en del turbulens på denne del af rejsen, jeg tænker, det handler om en flyrejse over varmt vand, men jeg er altså ikke meteorolog.

Jeg blev modtaget ved ankomst i lufthavnen og blev kørt til hotellet. Efter få timers søvn (tidsforskel 4,5 timer) starter dagen, jeg har valgt at have morgen og aftensmåltid på hotellet (vegetarisk mad). Klinikken ligger i umiddelbar tilknytning til hotellet, det synes jeg er meget behageligt, når jeg er færdig med min behandling.

Mit behandlingsforløb starter med en konsultation med en af de ayurvediske læger, lægen følger mig i hele forløbet og opholdet. Jeg har forberedt mig lidt hjemmefra, har prøvet at danne mig et overblik, hvad jeg har fejlet gennem årene, og hvilke skavanker jeg pt. lider af. Det overblik gav lægen et fint indblik og var et fint grundlag for de kommende ayurvediske behandlinger. Og naturligvis bad jeg lægerne om at notere og inkludere, hvad de observerede og mærkede, så mit behandlingsforløb blev så komplet som muligt. Der blev udarbejdet en slags vandrejournal, hvor daglige forandringer blev noteret summarisk.

Det ligger lige til, at ønskerne er lige så forskellige, som vi er mennesker, nogle ønsker en yngre version af sig selv, nogle ønsker healing, igen andre har brugt det til afgiftning (evt. efter et kemoforløb), en årlig ”nulstilling” af krop og sind.

Den ayurvediske behandling

Ayurveda er et gammelt, indisk, traditionelt sundhedssystem, og fokus er balance og få kroppen tilbage i balance, herefter starter der en genopretning.

Efter konsultation med den ayurvediske læge, går jeg videre til min behandling og mødet med min terapeut, som jeg mødte og fik behandling af dagligt og gennem hele behandlingsforløbet. Der er sådan lidt ”same procedure as last year” over det, jeg modtog massage (med fødderne og i ca. 45-60 minutter) og derefter den ayurvediske behandling. Terapeuten er i hyppig kontakt med klinikkens ansvarlige læge, og de to koordinerede mine behandlinger. Efter massagen bliver jeg oftest ført ind i et lokale lige ved siden af, hvor jeg får den ayurvediske behandling; den varer oftest 60-90 minutter i mit tilfælde.

Jeg havde hurtigt en samtale med klinikkens ansvarlige læge, som i sagens natur var fuld bekendt med mig og min medicinske historie. Samtalen gav mulighed for at gå mere i dybden og få vejledning og feedback. Jeg havde nok sat næsen op efter en større ”åbenbaring”, den indfandt sig ikke, og min samtale var relativt kort, det er ikke det kognitive, der styrer det ayurvediske. Lægen og terapeuten læste hurtigt min krop og tilstand og lagde herefter en behandlingsplan.

Jeg havde 100% tillid til de ayurvediske læger og terapeuterne, og deres anbefalinger og forslag og fulgte dem til punkt og prikke. Min tanke er, at hvis noget har fungeret i flere tusinde år, og med gode resultater, så er det værd at lytte til og prøve. Og uanset hvad jeg oplevede undervejs – også forkølelse og hoste – blev det hurtigt kureret med lokal plantemedicin, så der er ingen grund til at medbringe kemisk fremstillet medicin. Så ja jeg gav min behandling en chance og valgte at følge den hele vejen.

Og der sker det samme som i enhver anden form for kropsterapi, kroppen arbejder, bliver træt og måske lige frem udmattet og ja i hvert fald øm (om det så var behandling eller yoga, fandt jeg aldrig ud af), og det er også velkendt, at vi stifter bekendtskab med både ”rare” og mindre ”rare” følelser, og det er bare med at invitere dem alle indenfor.

Så jeg har jo næsten sagt det, det er ofte tidligt i seng og ofte tidligt vågen, og så er det forskelligt om vi vælger at stå op til f.eks. yoga eller fortsætte en langsom opvågning. En nem, dejlig, solrig, varm og alligevel udfordrende dag, og hvis du er beriget med en ”pytknap” får du også trykket på den nogle gange i sådan et forløb.

Der ligger en dejlig strand og Det Indiske Ocean 2 minutters gang fra hotellet, det er for fristende. Den generelle anbefaling går på at opholde sig meget lidt i solen, der kan komme ubehag ved det, da solen er stærk. Så små doser er fornuftigt. Jeg har været afsted flere gange, og har på intet tidspunkt haft ubehag eller gener pga. sol.

Ayurvedaens historie

De første optegnelser om den medicinske del af ayurveda er faktisk så gamle som 7.000 år og er blevet praktiseret i Indien i mere end 2.500 år. Det er optegnelser, som er baseret på digert erfaringsmateriale, indsamlet og overleveret af de ayurvediske behandlere gennem generation. De medicinske optegnelser beskriver bl.a. metoder at bedøve på og beskrivelser på mange hundrede kirurgiske procedurer, anvendt med stor succes af de ayurvediske læger i Indien. Du kan faktisk sætte lighedstegn mellem den ayurvediske lægekunst og et holistisk fokus med helbred og velfærd, fysisk som mentalt og følelsesmæssigt er tæt knyttet.

Om end ayurveda og ayurvediske behandlinger har været praktiseret i flere tusinde år, er det først blevet formaliseret indenfor de seneste 40-50 år, efterfølgende er der kommet universiteter, hospitaler, autorisationer af læger, så der i dag er ca. 400.000 ayurvediske læger (studietiden er 6 år) svarende til ca. en tredjedel af alle læger, desuden er der i størrelsesorden 2000 ayurvediske hospitaler.

Ayurvedisk behandling

Hvorfor et ayurvedisk behandlingsforløb? Straks jeg læste en bog om ayurveda, kunne jeg mærke, at det var noget, jeg skulle prøve. Jeg søger hele tiden at balancere mig selv såvel fysisk som mental og følelsesmæssigt. For mig handler nærmest alt om balance, og så er behandlingsforløbet en måde at komme nærmere på min balance.

Ikke overraskende er behandlingen tilpasset min ayurvediske tilstand. Jeg får massage, hvor terapeuten i mit tilfælde og med et par undtagelser masserede med sine fødder, anvendte lune urtebaserede olier. Af andre behandlinger kan jeg nævne: lune oliebade, mælkebade, dampbade, massage med forskellige indiske pulverblandinger (en af dem indeholde gurkemeje, dét giver farve og kan heldigvis vaskes af). Behandlingerne suppleres med en vegetarisk kost, udrensning og ayurvedisk plantemedicin og mine behandlinger blev løbende justeret, som dagene satte sine positive spor i min krop. Og selvom anbefalingen er et forløb på 42 dage, fik jeg et meget fint udbytte af mit forløb på 2-3 uger.

Jeg havde stor gavn af mine behandlinger og fik givet en masse omsorg til en lidt plaget krop, gamle sportsskader blev behandlet, og jeg er sikker på, der blev arbejdet med en masse ting, jeg end ikke har registreret, fuldstændigt identisk med den form for kropsterapi, jeg selv tilbyder i min egen klinik Christianshus Kropsterapi.

Dosha: Vata, Pitta og Kapha

De 3 forskellige grundtyper kaldet doshaer kan kombineres, så de bliver i alt syv typer, som styrer kroppens funktioner og præger det enkelte menneske. Det er velkendt, at vores krop hele tiden er i forandring, det samme kan siges om vores ayurvediske konstitution (sammensat af de 3 doshaerne), intet er statisk, og vi påvirkes jo hele tiden på det ydre og det indre plan.

Vata og Kapha er modsætninger, og Pitta er en slags kommunikator mellem Vata og Kapha. Heldigvis er doshaerne i balance meget af tiden, men forskubbes balancen, resulterer det i ubalance og lig med sygdom. Vi indeholder alle en andel af de tre doshaer, en eller to vil være dominante, ”blandingsforholdet” vil være helt og aldeles individuelt, så samme sygdom kan blive behandlet på forskellige måder afhængigt af den enkelte person og type. Vi er født med vores fysiske konstitution, og vi kan ændre den mentale tilstand ved f.eks. meditation.

En årlig ayurvedisk behandlingsrejse er en god investering i dit helbred, og resten af året kan du med stor fordel og velbehag komme i min klinik Christianshus Kropsterapi i Hørsholm og modtage kropsterapi. Og fælles for begge behandlingsformer er jo det holistiske fra A til Å.

Èn af mine klienter udtaler:

Jeg havde problemer med især mit højre ben, balle og hofte i sådan en grad at jeg knap kunne gå. Allerede efter første behandling var alle smerter og jag næsten helt forsvundet, efter anden behandling var alt godt. Per stødte også på andre spændinger, talte om mulige årsager, det arbejder jeg videre med i de kommende behandlinger. Helt igennem en fantastisk oplevelse, anderledes på den gode måde. Vil klart anbefale behandling hos Christianshus Kropsterapi.

– Kvinde, 61 år

 

Vil du have mere at vide eller booke tid til behandling?

Med kropsterapi vil du få en behandling, der har fokus på årsager og er dermed ikke blot symptombehandling. Du kan læse, hvad nogle af mine mange glade kunder oplever, kunder der har oplevet en markant mindskelse af deres skavanker, eller kunder, der helt har sluppet sin skavanker.

Du er altid velkommen til at kontakte mig ved at ringe på tlf.: 40 140 440 eller skrive til per@christianshuskropsterapi.dk, hvis du vil vide mere om, hvordan kropsterapi kan hjælpe dig. Du kan naturligvis også booke en tid via hjemmesiden på  https://www.christianshuskropsterapi.dk/booking/.

Jeg glæder mig til at møde dig.